Annons
Kanske ändå inte humor | Publicerad 27 november 2012 11.08

I maskopi med maskoten

Jag har en fascination för turistattraktioner där det genomförs någon form av ceremoni, ni vet – där de lokala begåvningarna utför något som de tror att turisterna vill se och där turisterna ställer sig och tittar för att de tror att det är så det går till i vardagslivet, fast egentligen vill båda parterna bara gå iväg och sätta sig och dricka en öl.

Annons

Fotbollsvärldens svar på detta är förstås maskotar till de stora mästerskapen. Arrangörerna tror att publiken har ett stort behov av en yllepåfågel med hatt och hängslen, och publiken tror att maskotarna är där och är roliga för barnen. Tyvärr beror detta dels på att mästerskapspubliken allt mer sällan är ”gammal klassisk fotbollspublik” utan snarare har tagit hem frågesporten på personalfesten på Tieto Enator och då vunnit en fotbollsresa (låt mig dock säga att Sverige annars är ett föredöme vad gäller supportrar under mästerskapen numera, men ni förstår vad jag menar). Barn går inte på VM-kvartsfinaler år 2014, liksom.

Igår presenterade VM-arrangörerna för 2014 namnet på sin maskot, den ska heta Fuleco och är en bälta. Ett av världens mer meningslösa djur. Detta ger förstås all anledning att titta på tidigare mästerskaps maskotar.

England 1966: WORLD CUP WILLIE

Jag köper att det är ett lejon – det är trots allt en bra fotbollsreferens i England – och den är ganska så enkelt utformad och har samma kroppsform som 90% av den brittiska fotbollspubliken. Frågetecknet kommer förstås för namnet, som ju mest kan tolkas som ”VM-snoppen”, och sen blir det odiskutabla minuspoäng för att det här var snöbollen som startade lavinen. Engelsmännen var först ut med officiell VM-maskot. 4/10.

Mexiko 1970: JUANITO

Mexikanarna följde upp ett biffigt engelskt lejon med att presentera en karikatyr av sin egen manliga befolkning, dock med intressanta drag i ansiktet: det här är ju Ricky Gervais som ung, iklädd sombrero. Det är kul, men jag ser ändå inte poängen med det. 2/10.

Västtyskland 1974: TIP & TAP

En profetia som slog in! Redan 1974 kunde maskotdesignern förutse Modern Talking. De hör dock inte hemma som maskotar för ett VM (heller). 2/10.

Argentina 1978: GAUCHITO

Det här är Maradona som barn, fast med en hästpiska i näven. Vad är det för en maskot, egentligen? Alla vet att Maradona aldrig var något föredöme för barnen. 3/10

Spanien 1982: NARANJITO

En rund och god apelsin i landslagströja, vänligt utseende och rosiga kinder. Det här liknar åtminstone en maskot, men det enda jag kan tänka på är hur det måste ha varit för stackarna som var inne i maskotdräkten i spansk högsommarvärme. 5/10

Mexiko 1986: PIQUE

Mexikanarna är verkligen inte några som försöker slåss mot schablonbilder av sig själva. 26 år efter att de visade upp en kille med sombrero så tyckte de att det var dags att byta ut killen mot en jalapeño, men låta sombreron vara kvar och så krydda det hela med en mustasch. 4/10

Italien 1990: CIAO

Den enda maskot jag verkligen gillar eftersom den på alla sätt är felkonstruerad. En steckgubbe av flaggor med en boll som huvud, komplett omöjlig att fylla de funktioner som krävs av en maskot. Usel som gosedjur, inget ansikte, knappast lätt att göra en kostym av för någon stackare att gå omkring i inne på matcherna, och så vidare. Däremot är det den symbol man minns bäst från något VM, alltså är den bäst! 9/10

USA 1994: STRIKER

Nu kanske jag är känslig, men ser inte den här hunden bara dryg ut? Den där killen på skolgården som var störst och bäst på fotboll och tryckte in det i ansiktet på alla andra som ville vara med och spela. 2/10.

Frankrike 1998: FOOTIX

Fransmännen hoppades nog att det faktum att deras maskot slutade på -ix skulle innebära att man trodde att den var en karaktär i Asterix, men det gick väl så där. Annars är jag förtjust i tuppen som symbol för det franska landslaget, tuppar är ju coola, men den här ser snarare ut som en svullen bofink. 2/10

Japan/Sydkorea 2002: ATO, KAZ & NIK

Delade mästerskap är inte bra, tre maskotar är ännu värre. Vem är vem, och vad har de för funktion? Vad symboliserar de? Tre neonlysande varelser som – i bästa fall – endast framkallar epileptiska anfall är en skandal som FIFA får ta på sig. 0/10.

Tyskland 2006: GOLEO

Som hämtad från ett program på Barnkanalen, till skillnad från Ciao 1990 så är Goleo perfekt som gosedjur och publikuppvärmarkostym. Det finns bara ett minus, men det är desto kraftigare. Goleos sidekick, den glada bollen, hette Pille. 3/10.

Sydafrika 2010: ZAKUMI

Samma koncept som tyskarna körde 2006, fast det är en leopard. Att följa ”rätt” mall betyder dock inte att det blir bra för det. 4/10.

Brasilien 2014: FULECO

Som ett tecken i tiden ville brassarna ha med ”Eco” i namnet för att visa hur otroligt miljömedvetna de är. De valde dock bort att ha med något om den bedrövliga ekonomi VM-projektet dras med, samt att favelorna rensas ut för att fotbollsturisterna inte ska drabbas av landets extrema kriminalitet. Den har inte fått någon bra start på karriären, som uppblåsbar jättefigur (sju meter hög) har Fuleco blivit vandaliserad och knivskuren i både Porto Alegre och Brasilia. Det är kanske att gå lite till överdrift. Bältan är ett trögdjur, besläktat med bl.a sengångaren. Tydligen äter folk deras kött och sen gör de små korgar av bältans pansarskal. Det är inte heller hyggligt. 2/10.

Gilla Café på facebook

Annons
1 Kommentar
Annons