Annons
Champions League | Publicerad 19 februari 2013 08.57

Halvtid/fulltid

När nu hälften av Champions League-åttondelsfinalerna har spelat sin första match av två kan det vara bra att få klart för sig vad som är ett ”bra resultat” att få med sig. Vinst är förstås alltid att föredra, och att inte släppa in mål, men h-u-r bra är det? Hur långt kommer man på ett kryss? Svaren kommer här, åtminstone om man bara ser till det siffermässiga.

Annons

Jag slog lite i resultatböckerna och tog mig från 2005-06 och framåt. Det tar nämligen tid att göra sånt här, och jag är ju faktiskt på semester.

Sedan Champions League-säsongen 2005-06 påbörjades har 56 åttondelsfinaler spelats.
I dessa har laget som inledde på bortaplan gått vidare i 36 (64,3%) av fallen. Det är alltså en synnerligen klar fördel att vara laget som börjar borta.

Av de 13 lag som har vunnit på bortaplan i den första matchen så har 12 gått vidare (92,3%). Den enda gången det motsatta har inträffat under de senaste sju säsongerna var 2010-11, när Inter lyckades vända till seger och avancemang borta mot Bayern München efter inledande 1-0-förlust hemma.

Goran Pandev firar att hans Inter blev det blott andra laget i CL-historien som vände hemmaförlust till avancemang. Senast var det Ajax som klarade det mot Panathinaikos 1996.

Vid 20 tillfällen har den första matchen slutat oavgjort. Av dessa 20 har laget som spelade borta sedan gått vidare i 16 av fallen (80,0%). Fixar man kryss borta är alltså saken i princip biff.

Skulle man råka förlora på bortaplan i första matchen är det inte kört. Bara man gör mål. 21 lag har åkt på en bortaförlust i den första matchen, men åtta av dem (38,1%) har ändå tagit sig vidare till kvartsfinal. Sex av dessa åtta (75,0%) som lyckats vända förlust till seger har gjort mål i bortamötet.

Av de 13 lag som har vunnit på hemmaplan i den första matchen och sedan gått vidare har nio (69,2%) hållit nollan i just den inledande hemmasegern.

Av detta kan vi alltså lista ut att Paris SG, Juventus är att betrakta som klara för kvartsfinal. Manchester Utd kommer högst troligen att slå ut Real Madrid och Borussia Dortmund kommer att slå ut Shakhtar Donetsk. Fler slutsatser kan dras efter kvällens matcher.

Gilla Café på facebook

Annons
4 Kommentarer
Annons