Annons
Kanske ändå inte humor | Publicerad 15 januari 2013 12.25

En helt ny karriär

Ibland tänker vissa spelare att livet i fotbollsbranschen har blivit lite för glassigt och verklighetsfrånvänt, så de gör ett studiebesök i verkligheten och provar på ett annat jobb för ett kort tag. Oftast är det som popsångare.

Annons

Exemplen är ganska många, och kvaliteten är varierande, så att säga. Här kommer fem favoriter.

Glenn & Chris, ”Diamond Lights” – att de inte valde det mer säljande bandnamnet Hoddle & Waddle är i sig ett mysterium, men i övrigt finns det ju inga frågor kring den här 80-talsdängan. Plus i kanten för att de inte gör en ”wööuuw-wööuuw”-låt med hejarklacksrefräng, utan gör något som faktiskt angränsar till riktig musik. Minus i kanten för Chris Waddles utstrålning på scen.

Inter, ”Amala Inter” – naturligtvis arrangerat av klubben, så spelarna var väl mer eller mindre tvingade att vara med – men som de sluter upp kring den här låten. Som jag tolkar saken så är det Javier Zanettis förtjänst. Man gör som Zanetti gör, och när han tar ton direkt och går in i låten till 100% så accepteras inget blajande. Zanetti är sensationell frontfigur, Cannavaro pojkbandssöt flickfavorit och Bobo Vieri spexaren. Ivan Cordoba är också med. Låten är ju in i minsta beståndsdel en tonårsdiscosuccé på valfri italiensk badort.

Deuce, ”Don’t tread” – när man ser Tottenhams Clint Dempsey vid en första anblick så är ”hip hop” inte det första man tänker på. Dempsey själv, a.k.a Deuce, tänker dock en hel del på just detta. Hans uppväxt under fattiga förhållanden (på en husvagnscamping) ger hans alternativa karriär viss extra cred ändå.

Youri, ”Vivre dans la lumiere” – en av de bästa intervjuer jag har gjort, om jag får säga det själv, var med Youri Djorkaeff under hans tid i Bolton. Vi talade om hur det var att åldras, och hur mycket mer han var tvungen att träna år för år för att hålla sig på den nivå han ville hålla. Han nötte frisparkar i en timme efter varenda träning, till exempel. Som 35-åring. Hade jag dock vetat om den här låten hade intervjun enbart handlat om den.

Revelation Time, ”South Africa” – lite fusk eftersom Ruud Gullits artistiska bidrag är ganska så blygsamt, men det är ändå Ruud Gullit. Låten visade sitt stöd till alla som drabbades av förtryckarregimen i Sydafrika. 23 år senare tyckte Gullit att det var en bra idé att bli tränare i Tjetjenien.

OBS! BONUSLÅT!

Gazza, ”Geordie Boys” – i vanlig ordning är det ingen idé att analysera Paul Gascoigne, eller försöka förklara vad det är han håller på med. Han gör det ju så bra själv.

OBS! SVENSK BONUSLÅT!

Casablanca, ”Downtown” – en av få logiska karriärsförflyttningar, man kunde tidigt se att Mats Rubarth var 50% gjord för att sparka ner folk på fotbollsplanen och 50% gjord för att krascha hotellrum med en gitarr. Rubarth är något så ovanligt som en riktig musiker, som råkade spela fotboll ganska bra också.

Åtvidabergs Tom Pettersson får stå för det Allsvenska hoppet, hans ”Åtvids år” var förra säsongens snackis ganska länge. Där kan det bli något. Avslutningsvis vill jag starkt kritisera YouTube för att ingen har laddat upp den svensk-nigerianska hiphop-akten Ijeh P:s låt ”I like the way you treat me”! Eller så är jag kanske tacksam för det. Jag vet inte än.

Gilla Café på facebook

Annons
2 Kommentarer
Annons