Annons
Okategoriserad | Publicerad 17 januari 2013 11.35

Den högtflygande humlan

Tittar man på Premier Leagues skytteliga just idag kan man notera att det är fyra icke-britter som har de översta platserna; Robin van Persie, Luis Suarez, Demba Ba och Michu var alla prestigevärvningar till etablerade klubbar, även om Ba och Michu får anses som billiga vad gäller övergångssumman (Michu är ett klipp!).

Annons

När det gäller engelsmän är det två 30-åriga spelare som delar på den ledningen. 10 mål vardera har det blivit för Tottenhams Jermain Defoe och Southamptons Rickie Lambert. Defoe har hunnit med 17 mål på 52 landskamper och han har bytt klubb tre gånger till det totala värdet av ca: £29 miljoner. Rickie Lambert har en helt annan historia.

Han platsade inte i Liverpools ungdomslag, Lambert gillade att ha ”ett vanligt liv” med festande, kompisar och tjejer som vilken tonåring som helst. Han har själv sagt att han alltid var sämst tränad av samtliga, i alla lag han någonsin spelat i. Han trodde helt enkelt att han var sån, lite långsam och lite tjock. Men han var en jävel på att göra mål.

Lambert fick inget kontrakt i Blackpool, där han var mellan 16 och 18 års ålder. Hamnade i Macclesfield, och köptes därifrån av Stockport för – med deras mått mätt – den höga övergångssumman £300.000. Stockport spelade i League One, och Lambert lyckades bara göra två(!) mål på 32 framträdanden den första säsongen. Året efter det gick det lite bättre, 12 mål på 40 ligamatcher, men han blev ändå såld till League Two-klubben Rochdale.


Lambert gratuleras av Grant Holt till ett mål för Rochdale, det gick rätt bra för den anfallsduon.

Här borde sagan ha slutat, och Lambert skulle väl ha fått börja jobba på rödbetskonservfabriken han jobbade på under åren i Blackpool igen. Men i Rochdale blev målen allt fler, på 64 matcher gjorde han 28 mål och Bristol Rovers tyckte att han var mannen som skulle hjälpa honom upp till League One. Så blev det, och nu tog det fart för Lambert. Bristol Rovers gick upp, Lambert gjorde mål på mål – och efter tre år och 51 mål på 128 matcher med Rovers kom samtalet från Southampton, nyligen degraderade till League One – men med ambitioner att klättra i seriesystemet.


Bildgooglar man Rickie Lambert hittar man hundratals målfiranden. Det säger en del.

Southampton fick kritik för att de värvade en långsam och småtjock League One-anfallare, om de nu ville gå upp direkt så behövdes det någon med meriter från högre divisioner. Lambert förstod dock inte frågan och började göra mål. Mycket tack vare en ny livsstil. ”Innan jag kom till Southampton hade jag spelat som professionell, men inte varit professionell. Jag fick en spark i arslet och insåg att jag var tvungen att ta hand om mig själv för att få ut min potential”, berättade han i en intervju med The Telegraph.

Hans prislapp på £1 miljon ifrågasattes i början, men inte efter ett par matcher. Lambert levererade, och vann till slut skytteligan. Ingen gjorde fler mål än Rickie Lambert i det engelska ligasystemet den säsongen, men Southampton gick trots det inte upp. Säsongen efter det gjorde Lambert 21 mål på 45 matcher, och nu blev också Southampton klara för The Championship.

Samma historia igen. Southampton ifrågasattes för att de satsade vidare på Lambert, en spelare som visserligen kunde göra mål i de lägre divisionerna, men nu var det ändå The Championship det gällde. Dessutom var ju Southampton nykomlingar, och skulle inte få det lika lätt som lag. Lambert förstod inte frågan nu heller, han gjorde 27 mål på 42 matcher, vann skytteligan, blev vald till säsongens spelare i The Championship och Southampton gick upp till Premier League, som nykomlingar.

”Jag trodde aldrig att jag skulle få spela i Premier League, så det var fantastiskt. Jag har fått några smällar i karriären, men allt jag har velat göra är att spela fotboll. När jag jobbade i konservfabriken insåg jag att man måste göra sitt absolut bästa om man inte vill förlora sina drömmar. Ska jag säga något så är det att man aldrig ska ge upp”.

För tredje gången på fyra säsonger kom snacket. NU var det väl ändå kört för Lambert? Visserligen slankare och bättre tränad än någonsin, men Premier League är ändå Premier League, och Southampton är bland nedflyttningsfavoriterna. Lambert satt på bänken i premiären, borta mot Manchester City. I den 55:e minuten fick han hoppa in, fyra minuter senare gjorde han mål. Två veckor senare var det dags för hemmamatch mot Manchester Utd, 1-0-målet gjordes av Rickie Lambert.


Världsmålvakterna Petr Cech, Julio Cesar och Joe Hart har alla överlistats av Lambert den här säsongen.

Igår gjorde han mål borta mot Chelsea och var med och fixade en poäng på Stamford Bridge, och Southampton har tre poängs marginal ner till fel sida nedflyttningsstrecket. ”Steget upp till Premier League var större än jag trodde, men vi lär oss match för match – och vi får självförtroende av att vi ser att vi hela tiden kan mäta oss med lagen här”.

Som en humla, som inte ska kunna flyga men gör det ändå. Ingen engelsman har gjort fler Premier League-mål 2012-13. Rickie Lambert är verkligen värd sin framgång.

Källor: SoccerAssociation.com, The Telegraph, BBC.co.uk

Gilla Café på facebook

Annons
Kommentera
Annons